dornmethode

een zachte behandelmethode

dornmethode

Verschoven ruggenwervels worden gecorrigeerd en bindweefsel wordt gemasseerd.

De Dornmethode is een zachte behandeling waarbij verschoven ruggenwervels worden gecorrigeerd en bindweefsel wordt gemasseerd.

De Dornmethode is vrij van ongewenste bijwerkingen, ongevaarlijk maar zeer werkzaam. Bij uitstek geschikt voor mensen die niet “gekraakt” willen of kunnen worden.

De wervelkolom
De wervelkolom draagt ons hoofd, de schouders en armen. Via het heiligbeen is de wervelkolom met het bekken verbonden dat via het heupgewricht door de benen wordt gesteund. Ideaal is als ons geraamte symmetrisch, harmonisch en statisch- dynamisch in evenwicht is. Iedereen heeft situaties meegemaakt, die deze orde verstoord hebben, de gewrichten zijn verschoven, verdraaid of gekanteld. Dit geldt in het bijzonder voor de gewrichtjes tussen de 24 rugwervels en de gewrichten bij het heiligbeen. De gevolgen zijn pijn of bewegingsbeperkingen. Soms is het lichaam zelf in staat dit te corrigeren. Lukt dit niet dan is andere hulp noodzakelijk. De gevolgen van langdurige botverschuivingen zijn talrijk. Brengen we het geraamte weer op orde dan overkomt ons een gevoel van welzijn.

Bekkenscheefstand
De basis van de Dornmethode is altijd de correctie van het beenlengteverschil. Bijna iedereen heeft een beenlengteverschil. Wel hebben we even lange benen, alleen daar waar het been langer lijkt, is er meer ruimte in het heupgewricht.

Bij uitzondering is het beenlengteverschil het gevolg van een operatie of geboorteproblemen. De benen zijn de steunpilaren van ons bekken. Als deze pilaren ongelijk lang zijn, staat ook het bekken scheef: bekkenscheefstand!! Dit veelvoorkomende probleem moet verholpen worden, omdat het anders voor veel problemen gaat zorgen. Het leidt vaak tot heiligbeenverschuivingen, [daarop staat de wervelkolom] en veel chronische problemen: scoliose, lage rugklachten, heupklachten, kniepijn, voetproblemen, verzakkingen, darm- en blaasproblemen en nekklachten.

Meestal krijg je dan te horen: je been is te kort, doe maar een verhoging onder je schoen. Echter dit stabiliseert de bekkenscheefstand, die later tot enorme heup en lage rugklachten kan leiden. Het lange been moet korter gemaakt worden. Door de Dornmethode kan iedereen zijn benen op gelijke lengte houden.

Oorzaken en oplossingen voor het beenlengte verschil
De oorzaken van ongelijke benen kunnen zijn: een val, vertillen, een misstap maar vooral gewoon het zitten. Als je zit, staat de romp in een 90° positie ten opzichte van de benen. Dan ontspant de heup-musculatuur zich. Het heupgewricht bestaat simpel gezegd uit een kop en een kom, met ertussen kraakbeen en daarom heen spieren en pezen. Slaan we nu het ene been over het andere, dan wordt de kop van dat bovenbeen uit de kom van het heupgewricht “getrokken”.

Bij het opstaan glijdt het gewricht niet automatisch terug in de goede positie. De spieren zijn door het staan weer aangespannen en stabiliseren de foute houding. Nog sterker gebeurt dat in de auto, omdat die bij het zitten ook nog trilt. Door deze vibraties trillen de kop en de kom millimeter voor millimeter uit elkaar. Zo kan er een beenlengte verschil van wel 3 cm ontstaan.

Om dit weg te werken zetten we geen verhoging onder het te korte been, maar gaan we het lange been korter maken, en dat werkt.

Dat kan liggend en staand gebeuren. Je steunt op iets met de linkerhand [bv. een tafel], je tilt je rechter been op in een 90 graden positie en het onderbeen bungelt vanaf de knie in 90 graden naar beneden, je zet je rechterhand onder het onderbeen direct onder de bil en trekt met de rechterhand de bil naar boven en duwt het onderbeen naar beneden. Het is even wennen want je maakt 2 tegenstrijdig bewegingen. Op deze simpele manier duw je de kop weer in de kom van het gewricht. Hetzelfde kan ook liggend gedaan worden (zie oefening hiernaast). Voor het rechterbeen geldt hetzelfde maar dan steun je op het linkerbeen en gebruik je de rechterhand.

De oorzaken van ongelijke benen kunnen zijn: een val, vertillen, een misstap maar vooral gewoon het zitten.
Als je zit, staat de romp in een 90° positie ten opzichte van de benen. Dan ontspant de heup-musculatuur zich.
Het heupgewricht bestaat simpel gezegd uit een kop en een kom, met ertussen kraakbeen en daarom heen spieren en pezen. Slaan we nu het ene been over het andere, dan wordt de kop van dat bovenbeen uit de kom van het heupgewricht “getrokken”.

Bij het opstaan glijdt het gewricht niet automatisch terug in de goede positie. De spieren zijn door het staan weer aangespannen en stabiliseren de foute houding. Nog sterker gebeurt dat in de auto, omdat die bij het zitten ook nog trilt. Door deze vibraties trillen de kop en de kom millimeter voor millimeter uit elkaar. Zo kan er een beenlengte verschil van wel 3 cm ontstaan. Om dit weg te werken zetten we geen verhoging onder het te korte been, maar gaan we het lange been korter maken, en dat werkt.

Dat kan liggend en staand gebeuren. Je steunt op iets met de linkerhand [bv. een tafel], je tilt je rechter been op in een 90 graden positie en het onderbeen bungelt vanaf de knie in 90 graden naar beneden, je zet je rechterhand onder het onderbeen direct onder de bil en trekt met de rechterhand de bil naar boven en duwt het onderbeen naar beneden. Het is even wennen want je maakt 2 tegenstrijdig bewegingen. Op deze simpele manier duw je de kop weer in de kom van het gewricht.

Hetzelfde kan ook liggend gedaan worden (zie oefening hiernaast). Voor het rechterbeen geldt hetzelfde maar dan steun je op het linkerbeen en gebruik je de rechterhand.

De wervels
Als het beenlengte opgeheven is worden alle wervels gecontroleerd. Als ze niet in de goede positie staan worden ze voorzichtig weer op hun goede plek gedrukt. Dit gebeurt altijd in beweging, waardoor het lichaam veel makkelijker de correcties accepteert.

De behandeling is ook heel goed voor zenuwen en organen. De sturing van de organen gaat vanuit de hersenen via het ruggenmergkanaal naar de plaatsen waar ze uit de wervelkolom naar de betreffende organen lopen. Als de wervels niet goed staan komen deze verbindingen ook onder druk te staan.

Hoe nu verder?

Na de Dorn behandeling moet de patiënt 2 á 3 dagen inspanningen vermijden. Er kan wat spierpijn optreden op plaatsen waar de wervels gecorrigeerd zijn. Dat betekent dat de nieuwe positie gestabiliseerd wordt. Veel water en thee drinken helpt hierbij om het ontgiften te bevorderen (opgehoopte giften in de weefsels komen nu los).

wist u dat

De Dornmethode een behandeling is waarbij verschoven ruggenwervels worden gecorrigeerd.